Zoek- en Detectiewerk

Er zijn diverse disciplines binnen het werken met geur. In de discipline detectie zoekt de hond naar een verborgen stof (geurbron) De hond loopt hierbij niet zoals bij het speuren een spoor uit maar gaat zelfstandig onder toezien van zijn geleider op zoek naar de verborgen stof. In de praktijk kom je detectiehonden tegen op bijvoorbeeld Schiphol om de bagage van passagiers te doorzoeken op aanwezigheid van o.a. verdovende middelen.

Zoek- en detectietraining is onder hondenbezitters zeer populair aan het worden. Het is leuk om te doen en bovendien kunnen mensen al snel aan de slag om samen met hun hond te trainen. Een hond wordt niet zomaar een detectiehond. Oefening, goede begeleiding en opbouw van de training zijn essentieel. Bij Dogs Understood is het mogelijk om samen met je hond zoek- en detectiewerk te doen.

SIFD

De populariteit van de discipline zoek- en detectiewerk voor hondenbezitters is mede te danken aan Wesley Visscher die met zijn filmpjes op YouTube en zijn demonstraties tijdens grote evenementen het publiek versteld laat staan van de mogelijkheden binnen het zoek- en detectiewerk. Door zijn kennis te delen zijn er nu gecertificeerde Scent Imprint instructeurs (SIFD) werkzaam in Nederland. Wij van Dogs Understood zijn door Wesley Visscher opgeleid tot SIFD Zoekhonden instructeur Level 1, Level 2 en Level 3.

Dogs Understood heeft hiervoor het unieke keurmerk van Scent Imprint For Dogs (SFID) ontvangen.

Begeleiding en coaching

Zoek- en detectiewerk met je hond? Waar zit ‘het’ verstopt? Bij zoek- en detectiewerk gaat je hond af op een specifieke geur welke hem/haar is aangeleerd. Dit kunnen diverse soorten geuren zijn, bijvoorbeeld dat van geld of tabak. Zoeken en detecteren is een heel specifieke vorm van werken met de neus die valt of staat met de samenwerking tussen jou en je hond.

Detectiewerk is een leuke sport, een grote uitdaging voor zowel hond als geleider, zeker als je jouw hond leert zoeken naar een specifieke geur. Wij leren de hond op zijn eigen manier de geur te verwijzen. De hond wordt ook geleerd om steeds langer bij de geurbron te blijven.

Het aanleren van het zoek- en detectiewerk gebeurt op onze positieve hond-vriendelijke manier, zonder druk of dwang. Wij maken tijdens deze trainingen gebruik van de clicker en daarna de grootste beloning voor de hond: zijn favoriete voertje of zijn favoriete speeltje.

Training

Zoek- en detectiewerk geven wij op diverse locaties, zowel binnen als buiten, de locaties van de trainingen worden tijdig bekend gemaakt. Dogs Understood geeft het hele jaar door zoek- en detectietrainingen. Tijdens de trainingen leert jouw hond op een gestructureerde wijze zoeken en op een bepaalde geurbron te verwijzen. Tijdens de lessen krijgen de cursisten handvatten om ook thuis aan de slag te gaan. Het leuke van zoek- en detectiewerk is dat je samen met je hond ook in jullie eigen omgeving kan oefenen.
combi-2

Lesprogramma’s

Kennismakingscursus: (deze cursus wordt op dit moment in 2024 niet gegeven)

In vijf lessen ontdek jij samen met je hond wat zoek- en detectiewerk is. Motivatie, zoeken, geurherkenning en verwijzen vormen de belangrijkste processen. Wij kijken wat voor jouw hond de grootste motivatie is, dit kan voer- of apporteer drift zijn. Tijdens het trainen maken wij gebruik van de hond zijn grootste motivatie. Jij kunt zelf bepalen op welke geur je jouw hond wilt trainen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je hond kan erop getraind worden: geld, tabak, koffie, thee, fruit, truffels, etc.

Basis cursus: (deze cursus wordt op dit moment in 2024 niet gegeven)

Hebben jij en je hond plezier in het zoek- en detectiewerk, dan kan je samen doorgaan met onze basis cursus. Deze trainingen zijn individueel of in combinatie met andere cursisten. Tijdens deze basis cursus worden jij en je hond getraind om het Level 1 certificaat SIFD te kunnen behalen.

De invulling van deze vervolg trainingen bepalen wij gezamenlijk naar aanleiding van wat jij en je hond willen leren. Bovendien is elke combinatie van geleider en hond uniek. Dat is juist wat deze discipline zo leuk maakt. Elke combinatie krijgt zijn eigen maatwerk gedurende de trainingen. Een ding staat voorop: Plezier in het zoeken voor hond en geleider.

Vervolg cursus:

Hebben jij en je hond de smaak van het zoek- en detectiewerk helemaal te pakken, dan kan je samen doorgaan met onze vervolg trainingen. Deze trainingen zijn ook individueel of in combinatie met andere cursisten. Tijdens deze vervolg cursus worden jij en je hond getraind om het Level 2 certificaat SIFD te kunnen behalen. Tijdens deze vervolg cursus trainen jij en je hond hoofdzakelijk op (openbare) locaties, waar wij van Dogs Understood, afspraken mee hebben om daar met jullie te trainen. Denk hierbij aan de: Jumper (dierenwinkel) Intratuin, ACB (caravanbedrijf) en ruimtes bij de brandweer en de GGD. Na het behalen van het Level 2 certificaat SIFD kunnen jij en je hond vervolgens verder trainen voor de opvolgende levels in het detectiewerk.

Maatwerk training:

Voor honden die het moeilijk vinden om in het begin om te gaan met een nieuwe omgeving, nieuwe mensen (instructeurs) of bijvoorbeeld nieuwe goederen (detectieboxen) kunnen wij voorzien in training op maat. Deze trainingen zijn individueel. Honden met probleem gevend gedrag zijn ook welkom, vooraf bespreken we hoe wij hiermee omgaan, zodat ook het lesprogramma hierop kan worden aangepast.

Workshop:

Wil je met meerdere mensen en honden als groep kennis maken met zoek- en detectiewerk? Dan kan Dogs Understood daar een workshops voor samen stellen. Dit is vaak maatwerk, bijna alles is mogelijk, neem voor de mogelijkheden contact met ons op.

Nieuwsgierig geworden? Klik op de icoontjes onderaan de pagina voor de Facebookpagina of ons Instagram-account voor vele foto’s van hoe het bij ons is.

Tarieven vanaf 01 januari 2024:

  • Vervolgcursus:                middels strippenkaart / zie de Webshop
  • Maatwerktraining:         prijzen op aanvraag
  • Workshop:                       prijzen op aanvraag

De data en de tijdstippen van de Kennismakingscursus en de Basiscursus worden in onderling overleg tussen u en uw instructeur bepaald.

De opvolgende lessen (vanaf Level 2, Level 3, etc.) worden door u zelf gepland door middel van onze online-agenda.

Voor deze online-agenda krijgt u na de Basiscursus de instructie tot het gebruik hiervan.

Logo Dogs Understood Regis