Vanuit Dogs Understood hebben wij een aantal cursisten en honden opgeleid naar vermiste honden te kunnen zoeken. Wij doen dit niet zomaar en zijn niet voor iedereen beschikbaar. In principe komen wij alleen op verzoek van een georganiseerd zoekteam. Wij denken hierbij aan Dog Search Nederland of andere zoekgroepen of andere speurteams. Zij hebben dan alle relevante informatie voor ons en hebben al een geurbron laten veiligstellen. De communicatie zal ook altijd via het betreffende team gaan. We maken altijd een speurverslag wat ook via het betreffende team gedeeld zal worden.

Wij komen alleen ter plaatse:

  • Als het duidelijk is vanaf welke plek de hond vermist is.
  • Als er geen zichtmeldingen zijn en men niet weet in welke richting men moet zoeken.
  • Als er een goede (single) geurbron van de hond aanwezig is (dat is een kleedje/mand/speeltje waar alleen deze hond op heeft gelegen of haren die verzameld zijn (voorkom dat de geur van de eigenaar hieraan zit, dus de geurbron/haren alleen met plastic handschoenen oppakken). Wij gebruiken geen geurbronnen waar andere (speur) honden aangezeten hebben, alleen bij hoge uitzondering kunnen we een gedeelde geurbron gebruiken, als de andere hond(en) niet op de plek vermissing zijn geweest.
  • Als er online en ter plaatse geflyerd is door de zoekgroep en bekendheid gegeven is aan de vermissing (indien er hele goede redenen zijn, komen wij zonder dat dit gebeurd is, bijv. na en aanrijding en alleen in overleg).
  • Als er iemand van de zoekgroep organisatie aanwezig is of een vrijwilliger heeft gestuurd om ons ter plaatse te begeleiden, informatie te geven, zaken te regelen met eigenaren en om eventueel bij de auto te blijven als daar onze 2e of 3e hond in zit. Wij willen niet dat de eigenaar mee loopt tijdens het speuren, hoge uitzonderingen daargelaten.

Privé aanvragen zullen wij ten aller tijde eerst doorsturen naar een zoekhondengroep (Dog Search Nederland zit in de meeste regio’s) Als deze niet ter plaatse kunnen komen (omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn) dan zullen wij hele goede afspraken met u maken wanneer wij besluiten om wel ter plaatse komen.

Wij vragen in principe een km-vergoeding per kilometer vanaf het vertrekpunt van de geleider. Dit hangt dus van de woonplaats van de geleider af. Indien mogelijk en nodig komen wij met meerdere honden en zullen wij de km-kosten zo laag mogelijk houden (meerijden met elkaar indien mogelijk) en dit van tevoren met het zoekteam (of eigenaar) overleggen. Indien gewenst en bij zeer uitzonderlijke omstandigheden zijn wij in heel Nederland inzetbaar.

De inzet van onze zoekhondengroep is gebaseerd op de vrijwilligheid van onze hondengeleiders. Het kan dus voorkomen dat er niet altijd iemand onmiddellijk ter beschikking is omdat wij ook werken, maar onze honden ook trainingen volgen, net op inzet zijn geweest of geblesseerd zijn. Onze groep bestaat op dit moment uit 11 honden waarvan een deel momenteel in opleiding is.

Wilt u ons steunen? Een vrijwillige extra bijdrage wordt altijd gewaardeerd en u kunt hiervoor contact met K. Boulengier opnemen.

Heeft u na het lezen van deze uitleg, nog steeds onze hulp nodig en heeft u geen zoekteam kunnen activeren kunt u bellen met nummer;

06-24500426, K. Speet-Boulengier, eigenaar van Dogs Understood.