Zweetwerk

Het speurwerk van een jachthond naar gevlucht, verwond of dood wild wordt zweetwerk genoemd. Zweet is een jagersterm voor bloed.  Het zweetspoor bestaat echter niet alleen uit de geur van het bloed. Het kan zelfs zijn dat er (bijvoorbeeld bij een aanrijding) geen sprake is van bloed maar het wild bijvoorbeeld kreupel is. Het zweetspoor bestaat onder andere ook uit de geur van angst, en een speciale karakteristieke geur die wild via de zweetkliertjes vrijmaakt. Daarnaast wordt door de pootafdruk van het wild de vegetatie verstoord, hier komen bacteriën uit de omgeving op af. De groei van deze bacteriën zorgt voor afbraak van plantendelen. De gassen die hierdoor ontstaan zijn voor de hond zeer goed te ruiken.

Alle honden hebben een neus, dus alle honden kunnen speuren, dus alle honden kunnen Zweetwerk doen, dat geldt niet alleen voor jachthonden.

Workshop Zweetwerk-beleving

Ben je nieuwsgierig naar het zweetwerk of wil je weten of een zweetwerk-training iets voor jou is? We geven in de omgeving van Almere, in een ontspannen sfeer, een workshop zweetwerk-beleving.

Benieuwd wanneer de volgende workshop is? kijk op de site van hond op het spoor:

Bron en meer Informatie op de site:    hondenophetspoor

 

Logo Dogs Understood Regis

 

× WhatsApp ons