Hersenwerk voor honden? Wat is dat?

Simpel gezegd is hersenwerk voor honden hetzelfde als denksport, puzzelen of braintraining voor mensen. Een geweldig leuk tijdverdrijf en plezier voor hond en baas. Maar met hersenwerk kan nog veel meer! Het geeft drukke honden rust en voldoening,

– helpt angst te overwinnen,

– is inzetbaar als onderdeel van training of gedragstherapie,

– helpt oudere honden fit te blijven,

– geeft afleiding,

– helpt bij revalidatie na ongeluk of operatie,

– leert honden concentreren,

– en nog veel meer.

Hoe gaat het in zijn werk?

Hersenwerk is puzzelen voor honden. Net als bij kleine kinderen, beginnen we bij honden met het aanbieden van simpele puzzels, die steeds iets moeilijker worden. Tijdens het puzzelen proberen de honden iets lekkers of speelgoed te bemachtigen. Ze kunnen dit te pakken krijgen door ergens onder te kijken, aan te trekken, mee te schuiven, aan te draaien, te zoeken met hun neus, enzovoort. Voor iedere hond en iedere baas zijn er wel een aantal puzzels die te leuk zijn om te laten liggen.

De ene hond zal zich snel ontwikkelen en in staat zijn om bijzonder moeilijke puzzels op te lossen, een ander houdt het simpel en heeft voldoende uitdaging in een simpele puzzel.

Hoe kom ik aan puzzels?

Er zijn tegenwoordig veel leuke hondenpuzzels te koop in (web)winkels, maar nog veel leuker is het om je eigen hondenpuzzels te maken of te bedenken.

Vrijwel iedereen heeft materiaal in huis om de leukste hersenwerk spelletjes te maken. Denk hierbij aan lege rolletjes van toiletpapier of keukenrol, lege doosjes, plastic bekers, oud papier enz. Met een beetje creativiteit maak je snel en simpel de leukste spelletjes zelf.

Wat is het effect van hersenwerk?

Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van je hond en laat zijn hersens flink werken. Honden die hersenwerk doen, moeten bedenken hoe ze een lekker hapje of een leuk speeltje kunnen bemachtigen.

Bij het ene spel hebben ze hun neus nodig, bij een anders spel slim denkwerk. Soms moeten ze hun pootgebruiken om iets te draaien of te verschuiven, dan weer hun neus steken in een ballenbak of tussen proppen papier om hun beloning te vinden.

Honden die hersenwerk doen, moeten zich flink concentreren en gaan meestal volledig op in hun spel. Voor de meeste honden is 10 minuten hersenwerk per dag voldoende om geestelijk moe te maken en een voldaan gevoel te geven.

Oudere honden blijven langer fit, wanneer ze hun neus en hersenen blijven gebruiken. Honden die moeten revalideren na een operatie of ongeluk en weinig kunnen bewegen, kunnen prima hersenwerk doen, waardoor hun welzijn enorm wordt vergroot. Pups kunnen vanaf zeer jonge leeftijd worden uitgedaagd om hun hersentjes te gebruiken.

Hersenwerk bevordert een goede band tussen baas en hond en kan kinderen leren op een rustige manier veel plezier te beleven met hun hond.

Daarnaast is hersenwerk een prima middel om je hond wat afleiding of rust te geven in een drukke omgeving, stress of spanning kwijt te raken, angsten te overwinnen en veel meer.

Bron: www.hersenwerkvoorhonden.nl

Logo Dogs Understood Regis