Gedragsbegeleiding

Honden kunnen net zoals mensen ongewild in problemen komen. Een diversiteit aan oorzaken kan een reden zijn voor het ontstaan van ongewenst gedrag.

Als gedragsconsultant kan ik u en uw hond hulp bieden bij allerlei gedragsproblemen. logo-calming-signs

Wat is een gedragsprobleem?
Het is beter om te spreken van probleemgevend gedrag en kan per situatie verschillend zijn. Als een Teckel trekt aan de lijn hoeft dat geen probleem te zijn, maar als een Duitse Dog dat doet? Echter de oorzaak voor het trekken kan bij beide honden hetzelfde zijn.

Waardoor ontstaan gedragsproblemen?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor problemen kunnen ontstaan. Fysieke oorzaken, zoals pijn en ziekte. Traumatische ervaringen uit het verleden, maar in de meeste gevallen is er sprake van simpelweg het niet begrijpen van elkaar, de volkswijsheden, en de controle behoefte van ons als mens. Stel, u heeft hartproblemen? Zou u mij dan vragen om een open hartoperatie bij u uit te voeren? Wanneer u dat toch zou doen, vraag ik u vriendelijk om toch maar een afspraak te maken met een cardioloog, want die heeft verstand van uw aandoening en ik niet. Bij honden is het anders. Iedereen die ooit met een hond in aanraking is gekomen is ervaringsdeskundige en denkt tips te kunnen geven hoe problemen snel op te lossen zijn. Vreemd toch?

Wat kan er gedaan worden aan gedragsproblemen?
Omdat de meeste problemen ontstaan door wederzijds onbegrip leer ik u de lichaamstaal van uw hond te begrijpen. Alle communicatie aspecten zoals kalmerende signalen, stress signalen, afstand vergrotende signalen en afstand verkleinende signalen komen aan bod. Ik geef u inzicht in hoe uw hond denkt en leer u om zelf lichaamstaal te gebruiken die uw hond geruststellen. Ik werk soms op verwijzing van een dierenarts en houd hen op de hoogte van het verloop van de begeleiding. Ook als u niet via uw dierenarts bij mij komt, wordt altijd gekeken of er een lichamelijke oorzaak kan zijn voor het gedrag van uw hond. Eventueel kan uw dierenarts een onderzoek uitvoeren om een lichamelijk probleem uit te sluiten. Veel cliënten melden zich aan met als reden “mijn hond is agressief”. Ik ben van mening dat agressie een verkeerde benaming is en het ongewenst gedrag bijna altijd ontstaat door angst in combinatie met stress. Ook dominantie is een uitspraak die veelal in de verkeerde context wordt gebruikt.

Het probleemgevend gedrag wordt systematisch geanalyseerd. Pas als de oorzaak van het probleem bekend is dan kan gericht een begeleiding worden ingesteld. De begeleiding wordt specifiek afgestemd op eigenaar en hond. Voorop staat het welzijn van de hond. Als lid van de Europese beroepsvereniging PDTE heb ik de gedragscode ondertekend die ons niet toestaat om straffende, hond-onvriendelijke methodes of hulpmiddelen te gebruiken. Ik maak gebruik van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken en hieruit voortvloeiende technieken. Ik ben verplicht om mijzelf voortdurende bij- en na te scholen om u en uw hond de best mogelijke oplossing te bieden. De kalmerende signalen, die ik u kan leren observeren, zijn uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd door Turid Rugaas, een van de grootste deskundigen op het gebied van hondentaal en hondengedrag.

Hoe lang duurt een begeleiding?
De duur van de gedragsbegeleiding is afhankelijk van het probleem en hoe lang de hond het probleemgevend gedrag al vertoont. Ook omgevingsfactoren zijn van belang. Soms gebruik ik videobeelden van het probleemgedrag van uw hond. Tijdens het eerste gesprek gaan wij samen de oorzaak van het probleemgedrag proberen te achterhalen. Alleen door het vinden van de oorzaak kan de begeleiding succesvol worden. Symptoombestrijding heeft geen zin. De antwoorden op het vragenformulier en de eventuele video bespreken wij samen. Samen met u kijken wij naar de mogelijkheden om de hond en/of u zelf ander gedrag aan te leren. Alle adviezen krijgt u ook op papier.

Afhankelijk van het probleem, maken we één of meerdere vervolgafspraken.

Bron: © 2016 CALMING SIGNS

logo-calming-signs

Voor een intake en het aanvragen van gedragsbegeleiding klik op: aanvragen

 

Logo Dogs Understood Regis