Tracking bij Dogsunderstood
Veel mensen willen “speuren” met hun hond. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden aangeleerd. Wij geven “speur” en “tracking” lessen.
Graag leggen wij onze tracking manier uit zodat u de verschillende manieren kunt vergelijken en kunt beslissen waar u wilt gaan “speuren” met uw hond.
Tracking en is gebaseerd op de aanleermanieren van de SWDI (Scandinavian Working Dog Institute) en SIFD.
Het einddoel bij tracking is dat de hond een spoor kan lopen van een onbekende sporenloper en dat hij hierbij de voetstappen van deze sporenloper volgt. Wanneer de hond dit goed is aangeleerd, weet jij, als geleider, precies wanneer de hond van het spoor af is, en wanneer hij er nog op zit. De hond zal veel minder snel een ander spoor gaan volgen omdat de verwachting van de hond is dat er op het spoor beloont kan/zal gaan worden met hetgeen wat hem het meeste motiveert (speeltje, voer).
We starten met indicatietraining. Waarom starten we hiermee? Omdat we dan starten met het moeilijkste van het tracken; het verwijzen van het gevonden voorwerp op het spoor. De indicatietraining is een heel belangrijk onderdeel van het tracken.
Het is dan ook fijn als je hond gemotiveerd is op voer of een speeltje. Is je hond dit niet dan kunnen we je hond dat leren. Er gaat veel tijd en training in zitten.
Voor de indicatietraining gebruiken we een rode Kong. De kleur rood zien honden slecht en is gemakkelijk kleiner te maken.
U zult dus in de eerste periode nog niet aan het “echte” tracking toe komen. Maar de basis leggen voor de motivatie en de indicatie is superbelangrijk voor het grotere/latere geheel.
We werken hierbij ook met progressieplannen, want “een doel zonder plan is een droom”.
Na de indicatie training gaan we over in het systematisch zoeken (bijv. d.m.v. de stenen muur) naar de kleinere stukken van de Kong. Wanneer de hond zijn/haar snuffelfrequentie goed getraind is op een stenen muur, dan gaan we de stukjes Kong gaan verplaatsen naar de grond om langzaam met het tracken te beginnen. Ook hier beginnen we weer met het moeilijkste gedeelte, verhard/asfalt.
Zoals u leest is dit niet hetzelfde als mantrailing (iemand laten zoeken in het bos die net verstopt zit) of onze “gewone” manier van speuren. Kort gezegd; Bij het “gewone” speuren speurt de hond veel meer op “airscent” wat afkomstig is van de schilfers van de sporenloper. Schilfers waaien en spoelen weg en hierdoor kan de hond makkelijker op een ander spoor overgaan zonder dat de geleider het door heeft.
De tracking methode vraagt veel van u als geleider.
Veel nadenken, veel oefening, progressieplannen maken en bijhouden, veel trainen met uw hond maar ook oog houden voor rust en wanneer even niet te trainen. Het is een proces wat langzaam gaat, maar waarbij een gedegen basis wordt gelegd. Het is natuurlijk wel zo dat u tijdens het hele proces fijn met uw hond bezig bent, deze heel veel leert en jullie samen later hele mooie sporen kunnen lopen.
Tijdens dit proces staat uw instructeur Marjolijn Verbraak voor u klaar. Zij verzorgt de lessen en u kunt filmpjes van uw thuis training aan haar mailen/appen zodat zij feedback kan geven.
De theorie wordt in de lessen behandeld en u kunt altijd voor vragen bij Marjolijn terecht.
De lessen zijn om de week, duren een half uur en zijn 1 op 1. Maatwerk dus!
Deze lessen worden gegeven in Almere. De kosten zijn € 25,- per les en u en uw hond werken in blokken van 5 lessen.
Voor de voorwaarden, klik op: Algemene voorwaarden Tracking lessen
Voor vragen en inschrijvingen, klik op: Aanvragen inschrijfformulier