Osteopathie
Wat doet een (veterinaire) Osteopaat? Een Osteopaat onderzoekt en behandelt het gehele lichaam en niet alleen de plek waar het dier/ de hond ongemak aangeeft.
Nee, het is geen massage (daar zijn massagetherapeuten voor).
Het lichaam van de hond is één geheel en functioneert ook als zodanig, net zoals bij mensen en andere dieren. Van voor tot achter is alles met elkaar verboden door verschillende systemen.
De 3 belangrijkste systemen in het lichaam die met elkaar samenwerken zijn:
- Het pariëtale systeem: Het pariëtale systeem is alles wat betrekking heeft op het bewegingsapparaat: de botten, wervels, spieren, pezen, gewrichten enz.
- Het viscerale systeem: Het viscerale systeem omvat de inwendige organen met de bijbehorende bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
- Het cranio-sacrale systeem (cranium = schedel, sacrum = heiligbeen) De schedel, de wervelkolom, het heiligbeen en het bekken, samen met het zenuwstelsel en de daarbij behorende hersen- en ruggenmergvliezen vormen het cranio-sacrale systeem.
De osteopaat is ervoor om het zelf genezend/helend vermogen van het lichaam de kans te geven zijn werk te doen, door alle belemmerende factoren te verwijderen. Dit doet de osteopaat door te zorgen dat alles in het lichaam weer vrij kan bewegen: het pariëtale, viscerale en cranio-sacrale systeem. Daarmee herstelt de osteopaat de zenuw- en bloedvoorziening naar het betreffende lichaamsdeel en creëert daarmee de optimale omstandigheden voor zelfherstel en genezing van het geheel.
Klachten die met osteopathie behandeld kunnen worden;
Honden met zeer uiteenlopende klachten komen bij de osteopaat. Je kunt dan denken aan klachten van het bewegingsapparaat, zoals kreupelheden, stijfheid en rugpijn, maar ook aan andere klachten zoals bepaalde gedragsveranderingen, hormonale problemen en vage klachten in de categorie; ik weet niet wat er aan de hand is. Ik heb alles al geprobeerd; maar mijn hond is niet meer de oude. Daarnaast kan een osteopaat ook hulp bieden bij orgaanproblemen zoals chronische diarree en misselijkheidklachten.
Osteopathie kan ook preventief worden ingezet, graag zelfs! Elke hond speelt wel eens te ruig met een andere hond of botst wel eens ergens tegenaan. Door deze hond preventief na te kijken, kunnen problemen in de toekomst voorkomen worden. Het preventief behandelen is ook heel zinvol voor sporthonden. Hoe beter een sporthond zijn lichaam kan gebruiken, hoe beter de prestaties zullen zijn en hoe kleiner de kans op blessures.
Het kan ook zijn dat uw hond zich een keer verstapt heeft (en pijn heeft aan gegeven) maar snel daarna weer ‘normaal’ liep. Mogelijk heeft de hond zich toch meer bezeerd dan hij aangeeft (we weten allemaal dat honden het slecht aangeven als ze pijn hebben) en dat hij is gaan compenseren. Hierbij wordt een ander lichaamsdeel zwaarder belast en dit kan na enige tijd tevoorschijn komen. Heel kort door de bocht gezegd: de hond heeft zich rechtsachter kort geblesseerd, liep daarna weer goed, en een paar weken later blijkt hij linksvoor ineens mank.
Dit kan een compensatie zijn geweest van de blessure van rechtsachter. Daarom onderzoeken wij ook de hele hond, dit om achter de oorzaak van het ongemak te komen en niet om alleen het gevolg te behandelen.
Hoe ga ik te werk;
U neemt contact met mij op. U heeft mij gevonden via mijn eigen website, of omdat u bent doorverwezen door een kennis, familie, google, de dierenwinkel, hondenschool of een collega van mij. Meestal gebeurt dit via whatsapp of via de mail. Ik zal dan om een korte uitleg vragen van wat er aan de hand is. Hierna maken wij een afspraak en komt u met uw hond bij mij in Almere op consult. U heeft dan al uw gegevens aan mij doorgegeven via een link die ik u toestuur. Eventueel vraag ik om het complete dierenarts(en) dossier(s) om een goed beeld te krijgen van wat er speelt.
Wanneer u op consult komt, zal ik eerst de anamnese afnemen. Dat is een lijst met vragen die ik u ga stellen aan de hand van de informatie die ik al heb en aan de hand van wat u vertelt en van wat uw hond mij op dat moment laat zien. Hierna ga ik uw hond onderzoeken. De ene hond ondergaat dit makkelijker dan de andere hond, maar ik zal er alles aan doen om dit op een zo fijn mogelijke wijze voor uw hond te doen. U zult hier dus ook bij blijven en mij hierbij helpen en uw hond hierin ondersteunen. In principe werk ik op de verstelbare tafel, maar is uw hond heel groot, of blijft uw hond liever op de grond, dan zal ik hem daar behandelen.
Alles gaat op het tempo en op aangeven van wat uw hond aankan. Ik zal de hond volledig checken en vervolgens behandelen.
Het kan zijn dat uw hond erg onrustig is of nog niet een volledige behandeling aan kan. Het kan helpen als u dan voertjes bij u heeft om het wat makkelijker te maken voor de hond. De meeste honden zijn na de eerste/tweede keer wel aardig gewend en zullen daarna meer toelaten. Ik leg uit wat ik gevonden heb en soms krijgt u ‘huiswerk’ mee.
Wat te doen bij angstige honden? Ik heb al meerdere keren angstige honden uiteindelijk kunnen behandelen. Dit vergt wel meerdere afspraken kort achter elkaar (2x per week) voor de duur van een half consult (half uur). De kosten zijn ook voor de helft van de prijs. We gaan dan langzaam wennen, opbouwen en voorzichtig beginnen met aanrakingen. Uw hond geeft aan hoe ver we kunnen gaan. Dit is alleen mogelijk als de hond niet gelijk wil bijten en wel een klein beetje open staat voor interactie met mij. Deze honden vragen geduld, rust, wennen en nog meer geduld. Een investering voor u en mij, maar vaak zeker de moeite waard.
In de osteopathie gebruiken we geen naalden, apparaten of medicatie. Alleen mijn handen worden gebruikt en hiermee voer ik zachte technieken uit. Voor het consult trek ik altijd een uur uit, zodat we ruim de tijd hebben voor het gesprek (ondertussen kan de hond verkennen, wennen en even ‘landen’).
De behandeling zelf duurt maximaal 45 minuten. Vervolgens maken we een nieuwe afspraak, afhankelijk van wat ik gevonden heb en behandeld heb, kan dit binnen 3 weken zijn, maar het kan ook zijn dat u na 3 maanden pas weer terug zal komen. Wanneer ik denk dat er verder onderzocht moet worden door bijvoorbeeld een specialist (denk aan röntgenfoto’s of nader onderzoek aan bepaalde gewrichten/organen) dan zal ik u dit ook adviseren en u eventueel tips geven welke specialist hiervoor benaderd kan worden.
Met welke klachten van de hond kunt u bij de osteopaat terecht? Onder andere:
Kreupelheden
Nek- en rugproblemen
Peesproblemen
Problemen met organen
Jeukklachten
Gedragsproblemen
Trauma aan het hoofd
Hoofdpijn
Voor vragen via de mail, klik op: Vragen via het informatieformulier
Voor de voorwaarden, klik op: Algemene voorwaarden Osteopathie